Rezistențe și psihoterapie


Pentru că în februarie eu și Laura Djeska începem 1plus1, m-am decis să postez mai multe despre grupuri de terapie și ce presupun ele.

Mai mult decât teorie, aș vrea să povestesc despre experiența mea cu ele.

.

Mie nu-mi e ușor să am încredere în oameni. Uneori merge un pic mai bine și uneori scârțâie rău. Atunci când mă simt vulnerabilă intru rapid în defensivă. Asta e rareori util atunci când nici măcar nu-mi dau seama că asta e ceea ce fac.

.

Când am pornit în terapia mea personală, în sesiunile individuale, am pornit la pachet cu asta – la momentul ăla fiind o parte neconștientizată din mine. Una dintre urmări a fost că ajungeam la cabinet și eram absolut convinsă că nu am nimic de zis.

Toate problemele mele erau minore și mă descurcam foarte bine cu ele. Propunerile, invitațiile, permisiunile și stroke-urile terapeuților prin cabinetele cărora am trecut mă lăsau rece. Dar nu spuneam asta. Asta ar fi însemnat să fiu vulnerabilă. Le mulțumeam politicos și le lăudam ceaiul și tehnica. Câteva sesiuni mai târziu dispăream în ceață sau ofeream o scuză politicoasă (pe care uneori și eu o credeam) despre de ce nu mai pot veni.

După o serie de astfel de experiențe am început să mă gândesc că poate situația nu reflectă (doar) cum e lumea, ci cum sunt eu.

Am pășit atunci în formare, convinsă fiind că, dacă nu poate să mă tundă nimeni cum îmi doresc, o să învăț să mă tund singură. Tunsul e o metaforă.

Grupul meu de formare a fost încă din prima zi un amestec de formare și terapie. Asta a însemnat că în unele momente mă simțeam exact la fel de vulnerabilă ca în terapie. Și m-aș fi ascuns cu drag în baie în momentele alea. Nu bag mâna în foc că nu am făcut asta.

Totuși, în grupuri de terapie, feedback-ul nu vine doar din partea terapeutului. Și nu e așa ușor de scuturat. Oamenii din jur nu zic ce zic “doar pentru că sunt plătiți să zică”. Și asta m-a obligat să aud. Apoi mi-a permis să simt. Și apoi mi-a permis să plâng, să vindec și să trăiesc.

.

Acum sunt eu cea care adresează invitația către vulnerabilitate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *